torstai 31. joulukuuta 2015

Eläimet sairastaa 2.

Evirasta tuli tulokset papananäytteestä. Kaikki oli puhdasta. Otin eriksen niistä, jotka on saaneet kuurin ja erikseen niistä, jotka eivät ole saaneet. Kumpikin oli puhdas. Eli kaikki tämä laihtuminen ja muu ei johdu loisista ja muutkin sai sen turhaan.

Keskustelin Oulun Eviran eläinlääkärin kanssa. Yleensä kaikki avauksen tehdään Helsingissä, mutta hän lupasi, että tällä kertaa voidaan tehdä niin, että maanantaina lopetan eniten ääntävän eläimen ja tuon heille heti Ouluun. He voivat avata sen siellä ja tehdä siitä heti bakteeriviljelyn.

Tuntuu ihan kamalalle katsella näitä eläimiä ja miettiä, kenet lopettaisin maanantaina. Toivon, että silloin Tabulan Elmosteri ääntelisi selvästi, että voisin sen lopettaa ja viedä, kun sillä on kasvain aika pahana ja se pitää muutenkin lopettaa pian.

Mietin eilen illalla, että jos minulla olisi vain muutama eläin, voisin vain lopettaa ne ja aloittaa muutaman karanteenikuukauden jälkeen uudestaan. Nyt olen juuri hankkinut uudet kasvatuseläimet. Olen juuri myynyt paljon pentuja eteenpäin. Käyn paljon tapahtumissa, joissa on eläimiä ja meillä käy paljon ihmisiä, joilla on eläimiä. Tunnen ehkä liikaakin vastuuta siitä, että minun on pakko saada tietää mikä tämä tauti on ja miten se hoidetaan, vai hoidetaanko mitenkään.

Sitten herää se kysymys, että mistähän tämä on alunperin meille tullut. Näyttelyissä 1.11 eläimet olivat varmasti vielä kunnossa. 8.12 aloitin matokuurin, eli kuukaudessa oli osa laihtunut selvästi. Ääntely on minusta alkanut vasta joskus joulun aikaan.

Laku on saanut nyt antibioottia pari päivää, eikä vielä ole mitään merkkiä ääntelyn loppumisesta. Toivotaan, että uusi vuosi toisi meidän gerbulaan/hamsulaan parempia tuulia ja hyviä uutisia.

Ulostenäyte sisäloisten varalta Eviraan

En tähänkään postaukseen kuvia saa otettua valitettavasti. Koska meillä epäiltiin sisäloisia eläimillä, päätin kerätä panananäytteen kaikista Eviraan tutkittavaksi, etten madota turhaan eläimiä toista kertaa tai pentuja kertaakaan.

Käytännössä papananäyte kerätään kolmelta peräkkäiseltä päivältä. Eläimet laitetaan päiväksi boksiin, jossa on vain ruokaa, nestettä (kurkku tms.) ja joku paperinpala imemässä pissat. Joka ilta papanat kerätään tiiviiseen rasiaan ja laitetaan jääkaappiin. Jos jaksaa päivälläkin kerätä, aina parempi, mutta ei pakko.

Tämän jälkeen näytteeseen laitetaan mukaan lähete. Käytännössä tuosta täytetään tässä tapauksessa:
- Omistajan tiedot
- Åäiväys ja allekirjoitus + nimenselvennys
- Keräyspäivämäärät
- Näytekohtaisiin tietoihin riittää eläinlaji, ei tarvitse nimetä jokaista eläintä erikseen
- Tutkimuksen syy: taudinsyyn selvitys
- Esitietoihin mahdollisimman tarkasti eläimen oireet
- Tutkimuspyyntö loistetautien varalta: loisten tunnistus (taisin laittaa myös tuoreesta ulosteesta loismunat ja ookystat)

Näytettä tulisi olla kymmeniä grammoja. Itse keräsin kaksi eri näytettä, niiltä jotka ovat saaneet matokuurin ja niiltä, jotka eivät saaneet. Toiseen purkkiin tuli kolmelta päivältä 11 grammaa ja toiseen 17 grammaa ja se riitti hyvin.

Näytteen voi viedä suoraan Eviraan tai pistää Postin tai Matkahuollon kautta. Itse vein aamulla klo 8 sinne ja klo 15 soitin, jolloin tulos oli juuri valmistunut.

Tulos on kuulema 99 % varma, eli jos siellä jotain eläviä loisia olisi niin ne pitäisi kyllä aina nähdä, kun näytettä on tarpeeksi. 

tiistai 29. joulukuuta 2015

Eläimet sairastaa

Ajattelin tehdä pientä yhteenvetoa meidän joulukuun sairasteluista. Kävimme marraskuun ensimmäisenä päivänä OSJH:n näyttelyissä Limingassa ja siellä menikin hienosti, kun Qamomilla oli PLH-1 ja BIS-2. Siitä kuukauden sisään huomasin, että eläimet olivat laihtuneet jonkin verran. Sain kuulla, että ystäväni eläimillä oli ollut sisäloisia, joten kasasin eniten laihtuneet mukaan ja lähdin eläinlääkäriin, Oulu EK:n Ilkka Lakovaaralle.

Eläinlääkäri meinasi, että todennäköisesti sisäloisia ja aloitin matokuurin 8-12.12. Se meni hyvin, ainoastaan kahta gerbiiliä en voinut madottaa. Greippi kun sai pennut juuri 8.12 ja se asui vielä Nokkosen kanssa yhdessä. Laitoin ne karanteeniin eri huoneeseen.

14.12 löytyy Mitra kuolleena ja Heluna niin huonona, että se on pakko lopettaa. Lähetin kummankin 15.12 Eviraan avattavaksi.

Joulun aikaan huomaan jotain ääntä eläinten hengityksessä. Sellaista pulputusta, vähän kuin olisi helikopteri käynnissä. Osalla eläimistä paino jatkaa tippumistaan vielä. Osa saanut massaa takaisin ja hyvässä kunnossa.

28.12 soittelen Eviraan Ouluun, että miten onnistuisi papananäytteen keräys loistutkimusta varten. Aloin heti kerätä papanoita, eli kaikki eläimet ovat päivän kuljetusboksissa paperin ja ruuan kanssa. Kerään erikseen noista pennuista ja Greipistä, jotka olivat karanteenissa koko ajan ja erikseen sitten muista. Näytteen vien huomenna 31.12 ja tulokset pitäisi saada heti. Samalla soitin alustavia tuloksia ruumiinavauksiin. Patologin mukaan ei mitään selvää tautia löytynyt, eikä mitään bakteeriperäistä näyttäisi olevan, joten ei ole otettu bakteeriviljelyä. Kummankin eläimen suoli oli lähes tai täysin tyhjä, toisella paha tulehdus suolessa. Lisäksi oli maksassa jotain häikkää. Kummallisinta tässä on, että näiden kolmas kämppis Yön tyttö on ihan kunnossa ja yksi niistä, jotka on saaneet lisää massaa.

Samalla soitin Lakovaaralle ja sovittiin, että aloitan antibioottikuurin pahiten laihtuneelle ja huonokuntoisimmalle Lakulle.

29.12 ja 30.12 kuunneltu eläimet muutaman kerran läpi ja kaikki ääntelee. Osasta kuuluu selvästi ääni, kun eläimen nostaa pään viereen, mutta osasta vain kun sitä pitää ihan korvaa vasten.

Saan tarkemman avausraportin ensi viikolla. Harmittaa niiden puolesta, jotka nyt jouluna eivät saaneet uusia lemmikkejä, mutta en kyllä uskalla myydä yhtään eläintä ennen kuin selviää mikä näillä on.  Jos jollain on jotain ajatusta, mitä tämä voisi olla, ottaisin mielelläni ideoita vastaan. Mikäli Laku ei tästä näytä paranevan antibiootilla, lopetan sen ja lähetän myös Eviraan, jos se selvittäisi yhtään asiaa. Myöskin Tierran Lemmikkipuodin hoitola on nyt kiinni tämän ajan, enkä tietenkään ole lähdössä käymään kenenkään luona, jolla on eläimiä saati ostamassa lisää.

Tässä voisi melkein ajatellla, että jos kuvittelen ääntelyn, olisi meillä vaan muutama surkea sattumus yhtä aikaa, mutta voin sanoa, että pelottaa melko kovasti. Oulussahan on ollut tautia, jossa omistaja lopulta joutuu lopettamaan kaikki eläimet juuri ääntelyn, huonontuneen kunnon yms. vuoksi. Jospa Evirassa saataisiin selville, että mikä näitä ihania eläimiä vaivaa.

maanantai 28. joulukuuta 2015

Eläimen lähetys Eviraan avattavaksi

Lähetin pari viikkoa sitten Eviraan pari gerbiiliä avattavaksi. Oli hieman vaikeaa löytää mitään selkeitä ohjeita tähän. Hamsterit.netissä oli hyvät ohjeet, mutta tähän täydensin jotain itse lisäksi. Soitin sitten itse Eviraan Helsinkiin patologian osastolle ja tarkistin, miten he haluavat eläimet sinne, jotta niistä saa parhaiten tietoa kerättyä.

1. Laita eläin mahdollisimman nopeasti kylmään. Mieluiten heti lopetuksen jälkeen jääkaappiin, EI PAKASTIMEEN! Jos eläin löytyy kuolleena, sen voi myös pistää heti jääkaappiin. Ei haittaa vaikka eläin olisi ollut kuolleena jo jonkin aikaa. "Jos mahanahka ei viherrä, eläin kannattaa lähettää" on suora lainaus Eviralta Veera Karkamolta. 

2.  Pakkaa oikein. Eläin kääritään ensin sanomalehteen tms kosteutta imevään. Sitten laitetaan muovipussi, mieluiten kaksinkerroin. Tämän jälkeen on suositeltavaa laittaa kylmäkalle (kelpaa myös limukkapullo, joka täytetty vedellä ja jäädytetty) ja vaikka lisää sanomalehteä eristeeksi. Vielä päälle muovipussi ja lopuksi pahvilaatikkoon.

3. Täytä lomake, joka pistetään eläimen mukaan. Täytä siihen huolellisesti omat ja eläimen tiedot. Tärkeää on myös laittaa mukaan mahdollisimman tarkasti eläimen oireet, lääkitykset yms, jotta patologi saa tarpeeksi tietoa eläimestä ja saa ehkä vinkkiä mitä etsiä.

4. Lähetä mahdollisimman pian Matkahuollon kautta. Ei Postin, ellei ihan pakko! Tämä lukee Eviran omilla sivuilla. Jos asut Helsingissä tai lähellä, voit myös viedä eläimen itse. Matkahuollon kautta Oulusta Helsinkiin kahden gerbiilin lähetys oli noin 12€.

Toimitusosoite on
Evira
Mustialankatu 3
00790 Helsinki

Yleinen ajatus on, että eläin pitäisi saada tuoreena Eviralle, mutta ei haittaa, vaikka sitä ei samana päivänä saa lähetettyä, taikka seuraavana. Kunhan eläin pidetään koko ajan kylmässä, se kestää viikonlopunkin jääkaapissa. Eli perjantai-iltana kuolleen eläimen voi lähettää maanantaina, mutta kannattaa pistää niitä kylmäkalleja mukaan.

Eläin avataan yleensä heti, mutta vastauksen saaminen voi kestää 3-5 viikkoa. Soitin itse kahden viikon jälkeen ja kyselin alustavia tuloksia. Sain nopean yhteenvedon ja viikon kuluttua saan tarkemman raportin. Lasku tulee myöhemmin perässä, koitan muistaa päivittää hinnan tänne. Arviot ovat olleet 70-90 €.

Itse kannustan kaikkia lähettämään eläimiä avattavaksi, jotta saataisiin lisää tietoa kaikista sairauksista ja kuolinsyistä. Näin voimme oppia hoitamaan eläimiä hieman paremmin ja kasvattajana arvostan tietoa, mitä eläinten suvuista saa. 


keskiviikko 9. joulukuuta 2015

DC-fix tuunaus

Ostin aikanaan lapsille niiden huoneeseen DC-fixiä, joka toimii liitutauluna. Siitä jäi hieman yli ja kaveri vinkkasi, että pistä sillä hamsujen bokseihin nimikyltit. Voisihan nuo tyylikkäämmätkin olla ja joku kerta vielä pyöristelen kulmat tms, mutta silti aika söpöt <3
Ompa vaikea kirjoittaa kauniisti suoraan seinään paksulla liidulla.

Nyt osaa mies tai hoitajakin katsoa oikean boksin, jos on jotain erityishuomautettavaa jostain eläimestä.

Kun hamsteri tai gerbiili karkaa

Gerbiilien ja hamstereiden kiinni saaminen karkureissulta eroaa aika paljon toisistaan. Gerbiileitä olen saanut metsästää kymmeniä kertoja, mutta nyt tuli elämäni ensimmäinen kerta, kun kääpiöhamsteri karkasi.

Kun gerbiili karkaa, hiljennä talo, istu lattialle ja ala lukemaan kirjaa tai katsomaan läppäriltä leffaa. Kyllä, luit aivan oikein. Gerbiili on äärimmäisen utelias otus ja myöskin äänekäs karkulainen. Kun talo hiljenee, gerbiili ei kauaa malta olla paikoillaan. Kohta kuuluu jo jostain kevyt "tap tap tap", kun karkulainen kipittää tutkimaan paikkoja. Kun tunnistat, missä huoneessa eläin on, rajaa se, ettei karkulainen pääse muualle. Helpoin tapa on alkaa keräämään tavaraa pois sieltä, mistä ääni kuului ja etsiä eläin. Jos karkulainen on ujohko, voit laittaa vaikka ison murolaatikon lattialle piilopaikan lähelle ja sinne sisälle herkkua. Yleensä ei mene puoltakaan tuntia, kun eläin jo kipittää laatikkoon ja saat sen napattua.

Joskus voi joutua vähän enemmän etsimään ja huijaamaan vaikka pitkään pahviputkeen eläimen, mutta kaikki gerbiilit olen saanut kiinni alle tunnissa siitä, kun karkaaminen on huomattu.



Entäs tämä eilinen karkulainen. Puhka tuli meille toissapäivänä. Päätin, että pidän sen isossa karkkiboksissa yön, sillä eilen oli The Siivouspäivä loishäätöprojektin vuoksi. Eilen aamulla lisäsin Puhkalle vielä tuoreruokaa ja lähdin uimaan tytön kanssa. Iltapäivällä kotiin tullessa oli boksin kannessa nätti reikä ja Puhkaa ei näy missään. Etsimme koko olohuoneen läpi, mutta ei näy hamsteria. Tässä heräsi tietty epäilys siitä, että kissa olisi sen syönyt (vaikka kaikki tutut nauroivat ajatuksellekin, kun siitä menin puhumaan ääneen). Yöksi siis suljettiin kaikki huoneiden ovet mitä pystyttiin. Todennäköisiin kulkuaukkoihin laitettiin jauhoa ja joka huoneeseen tietty määrä pähkinöitä ja linnunsiemeniä. Aamulla käytiin jauhokohdat ja siemenet lävitse. Vaatehuoneen ovelta oli siemenet kadonneet ja jauhot levitetty, lattialla oli selvästi nähtävillä pieniä tassunjälkiä.

Siispä vaatehuoneesta tavara kerrallaan pois kaikki lattialta. Sieltä se löytyikin karkulainen nurkasta ja se livahti nopeasti pahviputkeen, jonka tarjosin viereen.. Hyvässä kunnossa, hieman nuutuneen näköisenä ja säikkynä, mutta ehjänä ja elossa.

Hiirten karkaaminen onkin oma lukunsa, sillä ne pystyvät kiipeämään mm. kirjahyllyyn tai sohvalle. Sitä päivää odottaessa, kun saan siitä kirjoittaa...

Operaatio loishäätö

Käytin toissapäivänä muutamaa kummasti laihtunutta eläintä Oulun eläinklinikalla Ilkka Latovaaralla. Ilkan mielestä aika selvä tapaus, että jotain sisäloisia näillä on, joten eilen alkoi operaatio loishäätö. Se tarkoittaa millin- ja grammantarkkaa lääkitsemistä, kaikkien tavaroiden pesua, desinfiointia ja puutarvikkeiden uunitusta.

Olen kerran koittanut Axilurin tableteilla antaa kuuria, mutta siitä ei tullut mitään. Nyt testiin lähti Axilur 22% rae. Olikin mielenkiintoista hommaa, kun 1 gramma raetta liotetaan 5 millilitraan vettä. Tästä liuoksesta pitäisi antaa 0,25 milliä per 100 grammaa. Kun hamsterit lähtevät 35 grammasta ja gerbiilit painavat isoimmat 110 grammaa, joutui hieman laskemaan määriä. Totesin helpoimmaksi mitata gramman pieneen lääkekuppiin ja kipata siitä ruiskuun, jossa on tavallista isompi pää. Näin saan 10ml ruiskuun otettua riittävän määrän vettä ja ruiskutan sen lääkkeen sekaan. Rakeet sekoittuu hyvin veteen, vaikka niitä joutuukin ravistamaan aina, kun tulee uusi eläin. Tästä ruiskusta sitten pistin lääkkeen millin ruiskuun, jolla on helpoin katsoa oikea määrä eläimen suuhun.

Välttämättömimmät tarvikkeet: tarkka puntari, kolme ruiskua eri tarkoituksiin, itse lääke ja mittakuppi sille.


Eläimet inhoaa tuota! Todella vaikea saada edes suunnilleen oikea määrä suuhun jokaiselle, saati että ne nielaisisi lääkkeen. Onneksi tuo on tällä suhteella todella tujua, jos puoletkin menee mahaan, sen pitäisi riittää.

Ensimmäisenä päivänä siivosin Virkonilla kaikki kuljetusboksit ja pistin eläimet niihin, kun olivat saaneet lääkkeensä. Sitten jokainen asumus tyhjäksi, kaikki tavarat suihkuun ja ensin pesu mäntysuovalla. Kun ovat kuivuneet, suihkutetaan läpikotaisin Virkonilla (1 pussi litraan vettä). Kun Virkon on kuivunut, taas huuhdellaan tavarat huolella. Koska tämä toimenpide pitää toistaa viiden päivän kuurin viimeisenä päivänä uudelleen, eläimet saavat asumuksiin vain juomapullot, purua, wc-paperia ja hamsut saavat juoksupyörät. En halua parin päivän päästä kaikkia tavaroita pestä uudelleen.

Saunassa ei käydä hetkeen. Alimman lauteen tarvikkeet on jo Virkonoitu. Kaikki puujutut pitää vielä desinfioida, huuhdella ja käyttää uunissa.


Kaiken varalle lääkäri suositteli vielä 2-3 viikon päästä samaa ruljanssia. Kahden viikon päästä on joulu, joten taidan jättää tämän homman sinne vuodenvaihteeseen tai ensi vuodelle. Jospa meillä sitten ei enää nähtäisi näitä vihulaisia enää. Tästä eteenpäin jokainen uusi eläin karanteenataan kunnolla ja muutenkin alan tarkemmaksi. Aika lailla tasan 12 vuotta on tullut omistettua gerbiileitä ja hamsujakin kohta 10 vuotta, mutta vasta nyt tänä ja viime vuonna on ensimmäiset loistartunnat tulleet meille. Siksi ei jotenkin osaa ehkä olla tarpeeksi varovainen näiden kanssa.

Ehkä otan tämän turhankin varman päälle, mutta en halua ainakaan oman huolimattomuuden vuoksi tehdä samaa parin kuukauden päästä. Toivon todella, että jokainen näyttelyihin tulija olisi pistänyt puhtaat purut eläimensä boksiin ja vaikka kloritilla pessyt sen varalta. Tätä urakkaa ei kaipaa edes vihamiehilleen =P